Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Z letniego mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podrosło. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, ocet, szczyptę soli, margarynę, ser i rozczyn z drożdży. Ubijamy 2 białka na pianę i dodajemy do ciasta oraz śmietanę ( do ciasta można dodać więcej śmietany- ciasto ma być luźne). Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki szklanką, a środki małym kieliszkiem. Układamy oponki oraz środki od nich ( będą z nich małe pączuszki ) na stolnicy, niech poleżą 5 min. żeby podrosły. Smażymy na oleju lub na smalcu, aż będą rumiane. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)