Sposób przygotowania:
Oranżowy ton :
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn , mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego . Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) . Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .
elzbieta8960