Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem , kurkami , orzechami nerkowca , mleczkiem kokosowym i kolendrą.

Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem

Składniki:

Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem

 

 

  • 50 g kurek (lub innych grzybów np. azjatyckich, mun, shitake)
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki pulpy tamaryndowca bez pestek
  • mleczko kokosowe lub śmietanka 18%

 

  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • curry
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem
Skrzydełka z kaczki umyć , włożyć do garnka. Marchew , seler cebule i pora oczyścić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z kaczką , zalać wodą , dodać liść i ziele (nie dużo) i gotować na małym ogniu aż ugotuje nam się esencjonalny wywar. Cedzimy płyn przez sitko. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy z powrotem do wywaru. Mięso oddzielamy od kości i również dodajemy z powrotem do zupy. Resztę wyrzucamy. Kurki płuczemy pod zimą wodą , odcinamy korzonki. Następnie przelewamy wrzącą wodą aby się sparzyły i dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje dodajemy orzechy nerkowca i pokrojoną kapustę pekińską. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kuminem. Tamaryndowiec zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Następnie najlepiej przez sito przelewamy cały płyn do wywaru. Cały aromat trafi do zupy a pozbędziemy się w ten sposób pozostałych grudek. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, (według uznania) ja dodałem około 100 ml. i posiekaną świeżą kolendrę.