Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja ulubiona zupa - pomidorówka ze świeżych, soczystych, letnich pomidorów - tym razem ugotowana na bulionie drobiowo - wołowym.

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym

Składniki:

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym

ETAP 1:

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym
Przygotowujemy bulion na mięsie z wołowiny oraz z kurczaka

Mięso opłukujemy i osuszamy. Włoszczyznę myjemy, marchewki, korzenie pietruszki i selera obieramy. Jedną cebulę opalamy na palniku.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, trochę soli. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie wywar przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym
Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, pomidory kroimy w kostkę

Pomidory myjemy, parzymy, zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy w kostkę. 1 cebulę kroimy w koskę. Pomidory i cebulę podsmażamy na oliwie, rozdrabiamy blenderem, dodajemy do bulionu. Dodajemy także koncentrat pomidorowy.

ETAP 3:

Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowym
Zblendowane pomidory łączymy z bulionem, zagotowujemy

Zupę zagotowujemy, dodajemy szczyptę cukru. Następnie zupę gotujemy przez ok. 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Na koniec zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.