Sposób przygotowania:
Pomidorowa na bulionie drobiowo - wołowymETAP 1:
Mięso opłukujemy i osuszamy. Włoszczyznę myjemy, marchewki, korzenie pietruszki i selera obieramy. Jedną cebulę opalamy na palniku.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, trochę soli. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie wywar przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2:
Pomidory myjemy, parzymy, zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy w kostkę. 1 cebulę kroimy w koskę. Pomidory i cebulę podsmażamy na oliwie, rozdrabiamy blenderem, dodajemy do bulionu. Dodajemy także koncentrat pomidorowy.
ETAP 3:
Zupę zagotowujemy, dodajemy szczyptę cukru. Następnie zupę gotujemy przez ok. 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Na koniec zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.