Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Orientalne placki ziemniaczane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie. Są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo sałatki i kwaśnej śmietany

Orientalne placki ziemniaczane

Składniki:

Orientalne placki ziemniaczane

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dkg kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej
  • 4 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ew. sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Orientalne placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekać. Pokrojone składniki dodać do ziemniaków, dosypać mąkę, natkę, przyprawy, dolać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczać je. Smażyć z obu stron aż się dobrze zrumienią. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, z salsatką :-) https://gotujmy.pl/salsatka-,przepisy,47765.html
Syn polewa je sobie jeszcze kwaśną śmietaną.