2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

SUPERPRZEPIS

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona a hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze. Słodkość która zachwyci każdego!

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami

Ciasto na formę 26 cm

  • 25 dag mąki orkiszowej typ 650
  • 15 dag masła
  • 60 g cukru brązowego trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 30 dag serka philadelphia lub mascarpone
  • 30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4-5 figi
  • garść ciemnego winogrona
  • sól hawajska-zielona do posypania

Sposób przygotowania:

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami

Ciasto:

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami
Wszystkie składniki ciasta łączymy i zagniatamy

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto.

Masa:

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami

Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia.Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto.Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami
masę czekoladową wylewamy na kruchy upieczony spód

Wylać na kruchy spód,wyrównać łyżką.

ETAP 4:

Orkiszowo-czekoladowa tarta z figami
Gotową tartę posypać przed podaniem solą.

Figi i winogrona umyć pokroić na cząstki, ułożyć na masie.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem posypać solą hawajską.Podawać.
Smacznego!