Sposób przygotowania:
Orkiszowo - gryczane ciasto z owocami1.
Na początku przygotowałam farsz do ciasta. Najpierw starłam jabłka na grubych oczkach, do nich dodałam suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok.
2.
Przygotowałam miskę, do której włożyłam wszystkie składniki na ciasto kruche.
3.
Teraz w misce wyrobiłam rękami ciasto kruche na jednolitą masę. Następnie zawinęłam w folię silikonową i schłodziłam w lodówce.
4.
Średnią blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a na papier rozłożyłam 2/3 ciasta kruchego i podpiekłam przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Chłodne ciasto posypałam bułką tartą.
5.
W osobnym naczyniu ubiłam pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodałam budyń i chwilkę zmiksowałam.
6.
Farsz jabłkowo - żurawinowy odcisnęłam z nadmiaru soku i rozłożyłam go na podpieczonym spodzie ciasta.
7.
Na farszu równomiernie rozłożyłam pianę, a na pianie poukładałam świeże czereśnie.
8.
Poskubałam w palcach składniki na kruszonkę i posypałam nią owoce.
9.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i wstawiłam ciasto na około 40 minut.
10.
Upieczone ciasto wystudziłam i pokroiłam na kawałki. Smacznego !