Sposób przygotowania:
Szarlotka owsiano-gryczana
Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić. Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać. Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny. Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
anemon
Alex_M
dziękuję, zniknęła w mig więc chyba dobra była.. ;)
zbysiowa
mysza75
Alex_M