Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szarlotka owsiano-gryczana

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kolejna moja zdrowsza odsłona szarlotki :) z mąką gryczaną zamiast pszennej, z płatkami owsianymi i jęczmiennymi, z minimalną ilością cukru! Polecam!!

Szarlotka owsiano-gryczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka owsiano-gryczana

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka owsiano-gryczana
Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić. Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać. Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny. Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
Szarlotka owsiano-gryczana
Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić.
Szarlotka owsiano-gryczana
Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać.
Szarlotka owsiano-gryczana
Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem.
Szarlotka owsiano-gryczana
2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny.