Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 321]

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto było w całości przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju. Do ciasta najlepiej dodać gruszki twardsze ( nie bardzo miękkie ) z racji tego, że puszczą mniej soku.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Składniki:

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Ciasto:

Dodatkowo:

Piana:

  • 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

Owoce:

  • 6 sztuk świeżych gruszek

Posypka

  • cukier perlisty wg uznania
  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

1.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem
Wsypanie do miski mąki krupczaki, orkiszowej i kukurydzianej

Przygotowałam wszystkie rodzaje mąki, które wsypałam do miski.

2.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem
Dosypanie do miski cukru, wbicie żółtek i wsypanie cynamonu

Nie mieszałam składników, tylko dodałam kolejno cukier, żółtka oraz wsypałam cynamon.

3.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem
Dodanie do pozostałych składników masła i proszku do pieczenia

W dalszym ciągu nie mieszałam składników, tylko dodałam jeszcze masło pokrojone na mniejsze części oraz dosypałam proszek do pieczenia.

4.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem
Wyrobienie ciasta na jednolitą masę i schłodzenie w lodówce

Teraz dokładnie rękami wyrobiłam ciasto na jednolitą masę. Następnie zawinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.

5.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem
Podpieczenie spodu ciasta w nagrzanym piekarniku

Przygotowałam średnią blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie rozłożyłam 2/3 schłodzonego ciasta.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i wstawiłam ciasto na 20 minut tak, aby się podpiekł spód.

6.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Teraz zmiksowałam białka na sztywną pianę. Potem dodałam galaretkę wiśniową i wszystko ponownie zmiksowałam.

7.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Kiedy spód ciasta był chłodny to posypałam go bułką tartą. Następnie obrałam gruszki i pokroiłam je na ćwiartki, które rozłożyłam na cieście.

8.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Na ćwiartki gruszek rozłożyłam pianę z galaretką wiśniową.

9.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Na wierzch ciasta poskubałam pozostała część ciasta.

10.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Na poskubane ciasto posypałam perlisty cukier.

11.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Gotowe ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam je przez 45 minut do zrumienienia.

12.

Orkiszowo - kukurydziane z gruszkami i cynamonem

Chłodne ciasto posypałam cukrem pudrem. Smacznego !