Sposób przygotowania:
Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Jaja ubijamy z połową cukru na puszystą masę.
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące!, rozpuszczamy w nim masło.
W dużej misce drożdże rozcieramy z resztą cukru, stopniowo dodajemy jaja, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę z odrobiną soli. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypać mąki).
Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).
W międzyczasie robimy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki, miód, ekstrakt i mniejsze kawałki masła. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruche sypiące się ciasto. Wkładamy do lodówki.
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (0,5 - 1 cm).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i zagniatamy, delikatnie rozciągamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Gdy wyrośnie układamy na cieście rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
Ciasto wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące!, rozpuszczamy w nim masło.
W dużej misce drożdże rozcieramy z resztą cukru, stopniowo dodajemy jaja, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę z odrobiną soli. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypać mąki).
Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).
W międzyczasie robimy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki, miód, ekstrakt i mniejsze kawałki masła. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruche sypiące się ciasto. Wkładamy do lodówki.
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (0,5 - 1 cm).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i zagniatamy, delikatnie rozciągamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Gdy wyrośnie układamy na cieście rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
Ciasto wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
KasiaJulcia