SUPERPRZEPIS

Orzechowa babka

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Orzechowa babka Więcej zdjęć (5)

Pyszna puchata babeczka z orzechami i nutką kawy.

Składniki:

Orzechowa babka

 

  • 25 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Orzechowa babka
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem dodać jajka i nadal ucierać, następnie dosypywać małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, w miedzy czasie do ciasta dolewać zimną kawę. Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą( ja użyłam silikonowej ) do przygotowanej formy przelać gładkie ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto do 60 min. Po upieczeni ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową oraz dowolnie udekorować.
Orzechowa babka
orzechy laskowe zmielić na drobną maczkę
Orzechowa babka
makę przesiać i wymieszać z resztą suchych składników
Orzechowa babka
ciasto na babkę ucierać do uzyskania gładkiego ciasta
Orzechowa babka
ciasto przełożyć do dużej formy babkowej