Sposób przygotowania:
Orzechowa babka
Najpierw należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem białka oddzielić od żółtek. Do średniej miski włożyć miękką, pokrojoną na kawałki margarynę, wsypać do miski oba cukry i utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać aż składniki się połączą. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, rodzaje orzechów i wymieszać ciasto, które będzie gęste. W drugiej misce na sztywno ubić białka. Do ciasta dodać czubatą łyżkę piany i delikatnie wymieszać ale już łopatką lub łyżką. Znowu dodać czubatą łyżkę piany i wymieszać aby masa uzyskała lżejszą konsystencję a piana nie opadła. Potem dodać już resztę piany, delikatnie wymieszać i ciasto przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. A po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i polać ją utartym lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Na sam koniec posypać płatkami czekolady.
monikaT83
zewa
Moniczko polecam, szybko się robi i szybko znika :)