Sposób przygotowania:
Orzechowa kosteczkaETAP 1:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać.
Do ubitych białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, bardzo delikatnie wszystko połączyć i przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm).
Pieczemy w 170 st przez 12 minut.
ETAP 2:
Żółtka jajek, kisiel w proszku i 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać mieszankę, gotować jak budyń, następnie wystudzić od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch.
Masło utrzeć na krem w trakcie dodając zimny budyń.
ETAP 3:
Upieczony i wystudzony spód z ciasta posmarować nutellą i wyłożyć na niej herbatniki, przy pomocy pędzla posmarować ciastka mlekiem i wyłożyć na nich cały krem budyniowy.
ETAP 4:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na koniec dodać przestudzoną żelatynę.
Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać orzechami, schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Marika-
iziona
Trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Jagodowa