SUPERPRZEPIS

Orzechowa kosteczka

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Orzechowa kosteczka Więcej zdjęć (2)

Mocno orzechowe i słodkie ciasto, wygląda na skomplikowane, ale jego wykonanie jest bardzo proste. Polecam.

Składniki:

Orzechowa kosteczka

ciasto:

  • 7 białek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15 gram proszku do pieczenia

krem:

  • 7 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1/2 litra mleka
  • 20 dag masła

dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki nutelli
  • 1/2 szklanki mleka
  • herbatniki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Orzechowa kosteczka

ETAP 1:

Orzechowa kosteczka
Ciasto nie może być długo pieczone bo zrobi się suche.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać.

Do ubitych białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, bardzo delikatnie wszystko połączyć i przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm).

Pieczemy w 170 st przez 12 minut.

ETAP 2:

Orzechowa kosteczka
Budyń od czasu do czasu mieszamy do wystudzenia.

Żółtka jajek, kisiel w proszku i 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać mieszankę, gotować jak budyń, następnie wystudzić od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch.

Masło utrzeć na krem w trakcie dodając zimny budyń.

ETAP 3:

Orzechowa kosteczka
Herbatniki posmarować mlekiem przy pomocy pędzla.

Upieczony i wystudzony spód z ciasta posmarować nutellą i wyłożyć na niej herbatniki, przy pomocy pędzla posmarować ciastka mlekiem i wyłożyć na nich cały krem budyniowy.

ETAP 4:

Orzechowa kosteczka

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na koniec dodać przestudzoną żelatynę.

Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać orzechami, schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.


Tagi:

orzechy ciasto