Sposób przygotowania:
Ciasto ukraińskie
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę, dzielimy na trzy części. Trzy formy (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciast. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kakao, dzielimy na trzy części, wykładamy na ciast, wierzch posypujemy równomiernie orzechami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut, każde ciasto pieczemy osobno.
Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
Na pierwsze ciasto wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy pozostały krem, przykrywamy trzecim ciastem.
Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
Na pierwsze ciasto wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy pozostały krem, przykrywamy trzecim ciastem.