bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto ukraińskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto orzechowe przełożone masą grysikową, każdego skusi swoim wyglądem i smakiem. Polecam na uroczystości rodzinne.

Ciasto ukraińskie

Składniki:

Ciasto ukraińskie

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 6 żółtek

 

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Pianka kakaowa:

 

  • 6 białek

 

  • 6 łyżek cukru

 

 

 

  • Krem:

 

 

  • 8 łyżek kaszy mamy(grysiku)

 

  • cukier waniliowy

 

  • 250 gram cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ukraińskie
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę, dzielimy na trzy części. Trzy formy (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciast. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kakao, dzielimy na trzy części, wykładamy na ciast, wierzch posypujemy równomiernie orzechami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut, każde ciasto pieczemy osobno.

Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.

Na pierwsze ciasto wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy pozostały krem, przykrywamy trzecim ciastem.