motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Orzechowa wariacja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z orzechami.

Orzechowa wariacja

Składniki:

Orzechowa wariacja

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka magraryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 cukier wanieliowy
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dkg cukru pudru
  • połówki orzechów - ich ilość zależy od wielkości brytfanny
  • dodatkowo- kawa rozpuszczalna
  • Masa:
  • 4 jajka
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 kawa cappuccino (lub cytryna)
  • suche wafle
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Orzechowa wariacja
CIASTO: Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać jajko i żółtka oraz proszek do pieczenia i cukry. Zagnieść ciasto i wyłożyć na brytfannę (wyłożoną paierem do pieczenia). Na ciasto wciskać połówki orzechów (na całej powierzchni ciasta). Ciasto upiec, po przestudzeniu skropić je z dwóch stron chłodną kawą rozpuszczalną (około 1/2 szklanki). MASA: Jajka i cukier ubić na parze (na kąpieli wodnej) i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo ubite schłodzone jajka z cukrem. Do masy dodać suchą kawę cappucino lub sok z cytryny (można zrobić także wersje z wódką). Masę podzielić na pół. PRZEŁOŻENIE CIASTA: wafel-masa-ciasto-masa-wafel