Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Orzechowa zupa z brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jak wiadomo brukselka to niezbyt lubiane warzywo, ale dzięki tej zupie na pewno je pokochacie! To dzięki dodatkowi masła orzechowego, które jest uwielbiane przez małych i dużych

Orzechowa zupa z brukselką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orzechowa zupa z brukselką

 

  • 450g brukselki świeżej lub mrożonej,
  • 1 marchewka,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2,5 łyżki masła orzechowego,
  • 100g śmietany kremówki,
  • prażona cebulka do posypania około 3 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Orzechowa zupa z brukselką
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy ją w bulionie około 10 minut. Dodajemy mrożoną brukselkę i gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Brukselka nie powinna się rozpaść. Śmietanę mieszamy z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewamy ją powoli do zupy szybko mieszając. Zupę doprawiamy do smaku. Każdą porcję na talerzu posypujemy prażoną cebulą i natką pietruszki. Życzę smacznego :) Jeżeli używamy świeżej brukselki to dodajemy ją razem z marchewką około 25 minut.
Orzechowa zupa z brukselką
Jeżeli używamy świeżej brukselki to dodajemy ją razem z marchewką około 25 minut.
Orzechowa zupa z brukselką
Śmietanę mieszamy z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wywaru z zupy.

Tagi:

brukselka