alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Orzechowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo kaloryczne, tłuste, dla wielbicieli "ciężkich" ciast

Orzechowe ciasto

Składniki:

Orzechowe ciasto

 

 

  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 500 ml mleka 3,6%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie małego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasto
Utrzeć cukier puder z masłem. Nadal ucierając, wlewać po jednym żółtku. Wsypać orzechy i startą czekoladę. Nadal ucierając, wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Wlać do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą fromy. Piec w temp. 170 st. C przez 90 minut. Krem: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do ostygnięcia. Ucierać, dodając stopniowo pozostałe składniki kremu. Kremem przełożyć ostygnięte i przekrojone na pół ciasto. Posmarować dowolną polewą. Pozostawić do ostygnięcia.