Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Orzechowe ciasto dwuwarstwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo interesujacy smak i latwe przygotowanie :) Cos na szybko do niedzielnej kawy :)

Orzechowe ciasto dwuwarstwowe

Składniki:

Orzechowe ciasto dwuwarstwowe

 

  • Ciasto - dolna warstwa

 

  • 125g masla
  • 6 zoltek
  • 100g cukru
  • otarta skorka z cytryny (niepryskanej)
  • 90g maki
  • 1 lyzeczka od herbaty proszku do pieczenia

 

  • Druga warstwa ciasta

 

 

  • dwie male porcje, jedna z przechami jedna z kokosem, z powodu alergii syna na orzechy)

 

 

  • Tortownica 26 cm srednica.

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasto dwuwarstwowe
Przygotowanie:

125g masla, zoltka i cukier + plus skorka cytrynowa
wszystko utrzec na kremowo. Masa musi byc bardzo jasna, jak krem do tortu.

Make i proszek wymieszac, przesiac na mase zoltkowa i wymieszac.

Tortownice wylozyc na dnie papierem do pieczenia.
Nalozyc pierwsza warstwe ciasta.


Druga warstwa:
Bialka ubic na bardzo sztywna ze szczypta soli.
Powoli dodac cukier i w dalszym ciagu ubijac, dosyc dlugo, zeby bylo bardzo sztywne, jak na bezy. Na koncu dodac mielone orzechy i lekko wymieszac.

Nalozyc jako druga warstwe na ciasto do tortownicy.

Piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temp. 160°C

Smacznego!

Tagi:

ciasto mak