kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite niedzielne ciasto

Orzechowiec

Składniki:

Orzechowiec

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • Kremy:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (I krem)
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (II krem)

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
Mąkę wymieszać z sodą oraz posiekać z margaryną. dodać inne składniki i zagnieść ciasto. Ze skladnikow zrobic polewe orzechowa. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwsza i druga czesc upiec, na trzecia część ciasta wylać gorącą polewę orzechową. Zrobic krem - ugotować budyń, ostudzić. Wstawić puszkę z mlekiem kondensowanym do garnka z wodą i gotować 3 h, przestudzić. Na jeden placek nałożyć budyń, przykryć drugim wysmarowanym karmelem, nakryć trzecim plackiem z polewą orzechową.