Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Orzechowiec Ilony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pracochłonne ciasto, ale smakuje wybornie.

Orzechowiec Ilony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orzechowiec Ilony

 

  • 4 sztuki jaja,
  • 1/2 kostki masło lub margaryna,
  • 3 łyżki cukier kryształ,
  • ok. 2 szklanki orzechy włoskie posiekane,
  • 4 łyżeczki cukier puder,
  • 2,5 szklanki mleko,
  • 2 opakowania budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1/2 kostki masło na krem,
  • 50-60 dag mąka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 kostka masło,
  • 3 łyżki miód,
  • 1 szklanka cukier,
  • 3-4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

Orzechowiec Ilony
Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( dość miękkie). Jajka ubijamy z mlekiem, miodem oraz cukrem. Mieszankę łączymy z mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki. Ciasto schładzamy w lodówce, następnie dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15- 20 minut. Budyń gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i cukier. Miksujemy do momentu, gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym kremem przekładamy placki. Masło roztapiamy w dużym rondelku z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy. Wykładamy na wierzchu ciasta. Niektórzy zastępują ostatni etap przygotowania ciasta mlekiem skondensowanym słodzonym, gotując je w garnku z wodą przez około 2,5 godziny i mieszając z posiekanymi orzechami.
Orzechowiec Ilony
orzechowiec, ciasto orzechowe, orzechy
Orzechowiec Ilony
orzechowiec, ciasto orzechowe, orzechy