Sposób przygotowania:
Orzechowiec Ilony
Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( dość miękkie). Jajka ubijamy z mlekiem, miodem oraz cukrem. Mieszankę łączymy z mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki. Ciasto schładzamy w lodówce, następnie dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15- 20 minut. Budyń gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i cukier. Miksujemy do momentu, gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym kremem przekładamy placki. Masło roztapiamy w dużym rondelku z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy. Wykładamy na wierzchu ciasta. Niektórzy zastępują ostatni etap przygotowania ciasta mlekiem skondensowanym słodzonym, gotując je w garnku z wodą przez około 2,5 godziny i mieszając z posiekanymi orzechami.