aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Orzechowiec wg aneta8185

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z orzechami, u mnie w domu jedno z ulubionych. Córka mówi na nie PYCHOTKA :)

Orzechowiec wg aneta8185

Składniki:

Orzechowiec wg aneta8185

 

  • CIASTO:
  • 50 dag - mąka
  • 2 szt - jajka
  • 1 szt - żółtko jaja
  • 20 dag - cukier
  • 2 łyżki - miód
  • 20 dag - margaryna
  • 2 łyżeczki - soda
  • 2 łyżki - mleko

 

 

  • KREM:
  • 1 szt - margaryna
  • 2 szt - budyń śmietankowy
  • 1/2 litra - mleko
  • 2/3 szklanki - cukier puder

Sposób przygotowania:

Orzechowiec wg aneta8185
CIASTO: Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podzielić na 3 części.Każdą z nich rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Każdy placek upiec osobno w temp. 200C przez ok. 10 minut. Na jeden placek należy najpierw wylać polewę i dopiero wtedy upiec. POLEWA: Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę gotować. gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. KREM: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Przekładać placki w takiej kolejności: pierwszy placek - krem - drugi placek - krem - trzeci placek z orzechami.