gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Orzechowo-truskawkowa wariacja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobry placek, wszystkim smakował. Wyszedł idealnie lekki i puszysty. Po prostu mniam. Polecam. Użyłam jeszcze truskawek do niego, niestety jest ich już coraz mniej o tej porze.

Orzechowo-truskawkowa wariacja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo-truskawkowa wariacja

 

Sposób przygotowania:

Orzechowo-truskawkowa wariacja
Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać żółtka i na zmniejszonych obrotach miksera mieszać. Następnie łyżką wmieszać mąkę i proszek wymieszane ze sobą. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu, wyjąć i ostudzić a następnie przekroić wzdłuż na pół MASA: W mniejszej części mleka wymieszać mąki, żółtka i cukier wanilinowy. Większą część mleka zagotować. Wlać do niego rozmieszane składniki. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu zimnego budyniu. Orzechy zmielić w blenderze. Dodać do masy. Wymieszać. Truskawki zmiksować blenderem. Wymieszać z przygotowaną wcześniej galaretką. SKŁADANIE: Na 1 połowę biszkopta wyłożyć połowę masy, wylać na to galaretkę z truskawkami. Odstawić do stężenia masy. Wyłożyć pozostałość masy pozostawiając odrobinę na wierzch. Przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć pozostałość masy i uprażone wiórki kokosowe. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Orzechowo-truskawkowa wariacja
Najpierw przygotować biszkopta i go upiec
Orzechowo-truskawkowa wariacja
Później przygotować masę z dodatkiem orzechów
Orzechowo-truskawkowa wariacja
Całość składać, truskawki zmiksować blenderem i zalać galaretką. Wymieszać
Orzechowo-truskawkowa wariacja
Na koniec uprażyć wiórki kokosowe. Udekorować nimi placek.