mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Beza w torcie jest zachwycająca, ma lekko orzechowy posmak. Ciasto jest słodkie, dlatego zalecam nie zmieniać gorzkiej czekolady na mleczną

Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy

 

  • Składniki na blaty bezowe:
  • 3/4 szklanki podprażonych migdałów, posiekanych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1,5 łyżk mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 6 białek (jajka rozmiaru M)
  • Składniki na krem waniliowy:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • Łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki na masę czekoladową:
  • 250 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • 3 łyżeczki płynnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy
Przepis na bezę: Zetrzeć migdały na proch w młynku do kawy. Wsypać do miski, do tego dodać zmielone laskowe orzechy oraz mąkę oraz pół szklanki cukru pudru. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. W mikserze ubić białka, na sztywną pianę, a następnie dodać resztę cukru pudru dalej ubijając. Dodać Wcześniej wymieszane składniki i wymieszać szpatułką. Płaską blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie narysować prostokąt o wymiarach 33x27 i wyłożyć ciasto bezowe rozprowadzając do brzegów prostokąta, wyrównać. Piec w temperaturze 130ºC przez 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę przez 1,5 godziny w piekarniku, aż wystygnie. Podczas studzenia i pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Boki bezy wyrównać, przycinając je ostrym nożem. Potem przekroić na 4 równe części. Przepis na krem waniliowy: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. W misce roztrzepać żółtka z cukrem i mąką, aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Mleko zdjęć z ognia i połowę dodać do żółtek i dokładnie wymieszać. Powstałą masę dodać do mleka i zagotować cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji puddingu. Zdjąć z ognia i przykryć folią, schłodzić. Gdy już masa jest schłodzona należy ją lekko podgrzać w mikrofalówce (ok.30 sekund) do temperatury pokojowej i wymieszać. Utrzeć masło na puszystą pianę i dodać stopniowo pudding. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy (można go dodać więcej do smaku) i zmiksować do połączenia składników. Przepis na masę czekoladową: W garnuszku podgrzać śmietanę z miodem, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i zalać wcześniej posiekaną czekoladę. Odstawić na ok. 1 min. Potem wymieszać szpatułką do połączenia i zgęstnienia masy. Trzy blaty bezowe posmarować kremem czekoladowym. Należy zostawić niecałą połowę masy na polanie boków i góry ciasta. Blaty odstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smarujemy wszystkie cztery blaty kremem waniliowym (te z czekoladą od czystej strony) i układamy w następującej kolejności: blat z samym kremem waniliowym idzie na spód, układamy na niego kolejny stroną z kremem czekoladowym, itd. Obsmarować pozostałą masą waniliową i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Potem polać masą czekoladową (jeśli zgęstnieje należy roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali). Udekorować wg uznania i włożyć do lodówki na 1 godz.
Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy
Tutaj jest pokazane
Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy
Tutaj jest pokazane
Torcik bezowy czekoladowo-waniliowy
Gotowe ciasto wysmarowane masą waniliową