Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z brzoskwiniami
Ciasto podstawowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na bardzo sztywno, dodajemy cukier i ubijamy razem jeszcze chwilkę. Dalej działamy już tylko drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodajemy kolejno po jednym żółtku, bułkę tarą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Na końcu dodajemy orzechy. Wszystko dokładnie, ale bardzo delikantnie łączymy ze sobą. Wylwamy ciasto na tortownice wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia, boków nie smarujemy!! Wygładzamy górę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut- do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto wkład: Robimy tak jak poprzedni biszkopt- ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito, na końcu orzechy i słonecznik. Można dodać zamiast słonecznika rodzynki lub kokos. Pieczemy w tej samej tortownicy przez 30-35 minut do suchego patyczka. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu- do tego potrzebne nam będzie 1 szklanka mleka i szklanka soku z brzoskwiń ( jeżeli jest mniej soku w puszce dolewamy uzupełniamy wodą) Mleko i sok zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę i żółtka- wlewamy do gorącego płynu i ciągle mieszając zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu- ucieramy na gładki krem. Część kremu odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy połowę brzoskwiń ( pokrojone w kosteczkę) Resztę kroimy w piórka i z ostawiamy na górę ciasta. Składanie ciasta:Na dół dajemyjeden blat ciasta podstawowego. 1/3 część masy ciasto wkład 1/3 masy drugi blat ciasta podstawowego 1/3 masy.Z odłożonej masy robimy rozetki na górze ciasta i smarujemy boki tortu Boki obsypujemy posiekanymi orzechami. Na górze układamy brzoskwinie i polewamy 1/2 galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce