reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 584]

Tort orzechowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Torcik jest dość duży pieczony w tortownicy o średnicy 27cm,a do tego trzy warstwowa, ale nie jest mdły czy bardzo słodki. Nie dodaję do wypieków alkoholu, ale jeżeli lubicie czy możecie to oczywiście możecie na ponczować ciasto,

Tort orzechowy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort orzechowy z brzoskwiniami

 

  • Ciasto podstawowe:

 

  • 5 jaj dużych lub 6 małych

 

  • 5 łyżek cukru

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Ciasto wkład

 

  • 5 białek

 

  • 2 żółtka

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 100g orzechw włoskich- zmielonych

 

  • 50 g pestek słonecznika

 

 

  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:

 

 

 

  • 1 budyń śmietankowy

 

 

 

  • 3 żółtka

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 1/2 galaretki cytrynowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z brzoskwiniami
Ciasto podstawowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na bardzo sztywno, dodajemy cukier i ubijamy razem jeszcze chwilkę. Dalej działamy już tylko drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodajemy kolejno po jednym żółtku, bułkę tarą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Na końcu dodajemy orzechy. Wszystko dokładnie, ale bardzo delikantnie łączymy ze sobą. Wylwamy ciasto na tortownice wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia, boków nie smarujemy!! Wygładzamy górę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut- do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto wkład: Robimy tak jak poprzedni biszkopt- ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito, na końcu orzechy i słonecznik. Można dodać zamiast słonecznika rodzynki lub kokos. Pieczemy w tej samej tortownicy przez 30-35 minut do suchego patyczka. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu- do tego potrzebne nam będzie 1 szklanka mleka i szklanka soku z brzoskwiń ( jeżeli jest mniej soku w puszce dolewamy uzupełniamy wodą) Mleko i sok zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę i żółtka- wlewamy do gorącego płynu i ciągle mieszając zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu- ucieramy na gładki krem. Część kremu odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy połowę brzoskwiń ( pokrojone w kosteczkę) Resztę kroimy w piórka i z ostawiamy na górę ciasta. Składanie ciasta:Na dół dajemyjeden blat ciasta podstawowego. 1/3 część masy ciasto wkład 1/3 masy drugi blat ciasta podstawowego 1/3 masy.Z odłożonej masy robimy rozetki na górze ciasta i smarujemy boki tortu Boki obsypujemy posiekanymi orzechami. Na górze układamy brzoskwinie i polewamy 1/2 galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce
Tort orzechowy z brzoskwiniami
Etap 1 nie smarujemy boków tortownicy, dno wykładamy papierem do pieczenia
Tort orzechowy z brzoskwiniami
Etap 2 ugotowany budyń studzimy przykryty folią spożywczą
Tort orzechowy z brzoskwiniami
Etap 3 masę dzielimy na trzy równe części
Tort orzechowy z brzoskwiniami
Etap 4 blaty możemy pokropić alkoholem, ale nie jest to konieczne:)