Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Orzeszki 7

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka są pracochłonne ale warto im poświecić czas

Orzeszki 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszki 7

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki
  • 150g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki 7
Ciasto: Żółtka , cukier wanilinowy, cukier puder utrzeć. Mąkę , proszek do pieczenia margarynę posiekać nożem i dodać utarte żółtka z cukrem i wyrobić ciasto. Foremki na orzeszki posmarować olejem, wylepić cienko ciastem i piec w 170 stopniach przez 13-15 minut na złoty kolor.Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym a w drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczana i wlać do gotującego się mleka ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać zmielone orzechy , zimny budyń i spirytus. Masę nakładać do połówki orzecha tak by lekko wystawała i przykryć drugą połówką orzecha.
Orzeszki 7
Wyrobić ciasto wylepić foremki i upiec na złoty kolor
Orzeszki 7
Margarynę utrzec z cukrem dodac orzechy budyń i spirytus
Orzeszki 7
Masę nakładać do połówki orzecha tak by lekko wystawała
Orzeszki 7
A następnie przykryć drugą połówką orzecha

Tagi:

ciasto