eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Orzeszki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne,tylko trzeba mieć specjalna foremkę.Ja kupiłam na allegro.

Orzeszki Eli

Składniki:

Orzeszki Eli

 

  • Ciasto na orzeszki
  • 1 kg mąki
  • 1i1/2 kostki margaryny(temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 małego słoika majonezu

 

  • Masa do orzeszków-1
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 10 dkg masła

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki Eli
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto.Kulki ciasta wkładać do wgłębień w foremce,przykryć drugą połową foremki i piec na palniku.Do gotowych połówek orzeszków nakładać krem i składać w całość.
UWAGA!Do pieczenia orzeszków potrzebna jest specjalna foremka z wgłębieniami.Można ją kupić na ALLEGRO.

Masa I
Zamkniętą puszkę z mlekiem włożyć do garnka i gotowac 3 godziny(puszka musi być przykryta wodą)na małym ogniu.Wystudzić(musi być zimna,nie wolno otwierać gorącej puszki,bo wybuchnie),otworzyć,dodać masło i wymieszać.

Masa II
Cukier z płynnym mlekiem zagotować i ostudzić.Dodać mleko w proszku,kakao i dobrze wymieszać.Masło utrzeć na puszystą masę,dodać do masy kakaowej i jeszcze raz dobrze wymieszac.Można do masy dodać posiekane orzechy włoskie.