Sposób przygotowania:
Orzeszki mięsne ala risotto
Mięso wyrobić na masę z kaszą manną i jajkami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą borowiki z ziołami i solą czosnkową z ziołami.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięsne kuleczki.
Przygotować bulion.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ekstra wirgin dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Wsypać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz.
Ryż podlać jedną łyżką wazową bulionu i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion.
Ponownie dolać wazówkę bulionu i tak samo postępować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i kleisty.
Do ryżu dodać kuleczki mięsne, płatki chili, delikatnie wymieszać i na sam koniec dodać odsączony z zalewy groszek.
Ponownie leciutko wymieszać.
Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i odstawić danie na 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą borowiki z ziołami i solą czosnkową z ziołami.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięsne kuleczki.
Przygotować bulion.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ekstra wirgin dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Wsypać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz.
Ryż podlać jedną łyżką wazową bulionu i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion.
Ponownie dolać wazówkę bulionu i tak samo postępować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i kleisty.
Do ryżu dodać kuleczki mięsne, płatki chili, delikatnie wymieszać i na sam koniec dodać odsączony z zalewy groszek.
Ponownie leciutko wymieszać.
Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i odstawić danie na 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.