zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Orzeszki mięsne ala risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ryż z klopsikami i groszkiem.....................

Orzeszki mięsne ala risotto

Składniki:

Orzeszki mięsne ala risotto

 

 

  • 500 g miesa mielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawa borowiki z ziołoami
  • sól czosknowa z ziołami
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • mąka do obtaczania
  • oliwa do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 3 saszetki ryżu
  • 2 łyżki oliwy extra wirgin
  • 1 puszka groszku konserwowego Bonduelle
  • 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu z kostek
  • płatki chili

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki mięsne ala risotto
Mięso wyrobić na masę z kaszą manną i jajkami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą borowiki z ziołami i solą czosnkową z ziołami.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięsne kuleczki.
Przygotować bulion.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ekstra wirgin dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Wsypać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz.
Ryż podlać jedną łyżką wazową bulionu i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion.
Ponownie dolać wazówkę bulionu i tak samo postępować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i kleisty.
Do ryżu dodać kuleczki mięsne, płatki chili, delikatnie wymieszać i na sam koniec dodać odsączony z zalewy groszek.
Ponownie leciutko wymieszać.
Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i odstawić danie na 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.