Sposób przygotowania:
Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Orzechy przebieramy, siekamy na drobno w siekaczu lub nożem. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy żeby ostygła. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodajemy jajko,żółtka i mąkę, zagniatamy, wlewamy margarynę i wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy dżemem morelowym i posypujemy orzeszkami. Zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy w białku i w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 175 stopniach.
Nina W.