EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne rogaliki drożdżowe z ciekawym nadzieniem. Dżem morelowy i siekane orzechy włoskie dają wspaniały smak

Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Orzechy przebieramy, siekamy na drobno w siekaczu lub nożem. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy żeby ostygła. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodajemy jajko,żółtka i mąkę, zagniatamy, wlewamy margarynę i wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy dżemem morelowym i posypujemy orzeszkami. Zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy w białku i w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 175 stopniach.
Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Orzechy można posiekać w siekaczu lub ręcznie
Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Zaczyn z drożdży przygotowuje się szybko
Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Dżem morelowy rozprowadzamy po całych trójkącikach
Rogaliki z nadzieniem morelowo-orzechowym
Na dżem sypiemy porcję posiekanych orzechów włoskich