Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Orzeszkowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo smaczny i słodki placek orzechowy z budyniem

Orzeszkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszkowiec

 

  • 3,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żóltka
  • 5 dag miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Orzeszkowiec
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do ciasta.

Do mąki dodajemy sodę, cukier oraz masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód i zagniatamy jednolite ciasto.

Tak przygotowany ciasto dzielimy na 3 takie same kawałki, które wałkujemy i układamy do 3 posmarowanych blaszek. 2 z nich pieczemy odrazu przez 30-35 minut w temp 180* a na trzecią robimy polewę orzechowa.

Na patelnie wysypujemy 4 łyżki cukru,0,5 kostki masła 2 łyżki miodu i je rozpuszczamy. włoskie orzechy siekamy i dodajemy do rozpuszczonego z cukrem miodu - mieszamy.

Przygotowaną polewą orzeszkową smarujemy pozostałe ciasto i pieczemy tyle samo czasu.

Budyń gotujemy w 1,5 szklance mleka, kiedy lekko ostygnie, smarujemy nim 1 część ciasta i przykrywamy następną.

Drugą wartswę ciasta smarujemy masą krówkową, a następnie przykrywamy to ciastem z polewą orzeszkową.

Ciasto powinno postać kilka godzin przed krojeniem aby dobrze nawilgło
Orzeszkowiec
ciasto należy podzielić na trzy częsci i upiec osobno
Orzeszkowiec
masa orzeszkowa jest bardzoi slodka i smaczna - :)
Orzeszkowiec
a o to mój orzeszkowiec - rewelacyjny placek który urzekł wszystkich!
Orzeszkowiec
a o to mój orzeszkowiec - rewelacyjny placek który urzekł wszystkich!

Tagi:

jajko jajka