Sposób przygotowania:
Orzeszkowiec
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do ciasta.
Do mąki dodajemy sodę, cukier oraz masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód i zagniatamy jednolite ciasto.
Tak przygotowany ciasto dzielimy na 3 takie same kawałki, które wałkujemy i układamy do 3 posmarowanych blaszek. 2 z nich pieczemy odrazu przez 30-35 minut w temp 180* a na trzecią robimy polewę orzechowa.
Na patelnie wysypujemy 4 łyżki cukru,0,5 kostki masła 2 łyżki miodu i je rozpuszczamy. włoskie orzechy siekamy i dodajemy do rozpuszczonego z cukrem miodu - mieszamy.
Przygotowaną polewą orzeszkową smarujemy pozostałe ciasto i pieczemy tyle samo czasu.
Budyń gotujemy w 1,5 szklance mleka, kiedy lekko ostygnie, smarujemy nim 1 część ciasta i przykrywamy następną.
Drugą wartswę ciasta smarujemy masą krówkową, a następnie przykrywamy to ciastem z polewą orzeszkową.
Ciasto powinno postać kilka godzin przed krojeniem aby dobrze nawilgło
Do mąki dodajemy sodę, cukier oraz masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód i zagniatamy jednolite ciasto.
Tak przygotowany ciasto dzielimy na 3 takie same kawałki, które wałkujemy i układamy do 3 posmarowanych blaszek. 2 z nich pieczemy odrazu przez 30-35 minut w temp 180* a na trzecią robimy polewę orzechowa.
Na patelnie wysypujemy 4 łyżki cukru,0,5 kostki masła 2 łyżki miodu i je rozpuszczamy. włoskie orzechy siekamy i dodajemy do rozpuszczonego z cukrem miodu - mieszamy.
Przygotowaną polewą orzeszkową smarujemy pozostałe ciasto i pieczemy tyle samo czasu.
Budyń gotujemy w 1,5 szklance mleka, kiedy lekko ostygnie, smarujemy nim 1 część ciasta i przykrywamy następną.
Drugą wartswę ciasta smarujemy masą krówkową, a następnie przykrywamy to ciastem z polewą orzeszkową.
Ciasto powinno postać kilka godzin przed krojeniem aby dobrze nawilgło
Mysiunia