evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Ostra pierś z papirusa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna,soczysta i ostra pierś z kurczaka.Polecam !!!

Ostra pierś z papirusa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ostra pierś z papirusa

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
  • 1 łyżka suszonych płatków chili
  • 2 szczypty rozmarynu suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej do wysmarowania papieru
  • DODATKOWO
  • kawałek papieru do pieczenia,patelnia

Sposób przygotowania:

Ostra pierś z papirusa
Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki. Z umytej i osuszonej piersi z kurczaka pozbywamy sie polędwiczki oraz zbędnego tłuszczu-odkładamy. Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt,dosyć spory tak żeby po złożeniu się jego mogła zmieścić się pierś.Składamy prostokąt na pół,następnie odchylamy i za pomocą pędzelka smarujemy go olejem.Na całość posypujemy papier wcześniej przygotowaną przyprawą z możdzierza oraz natką pietruszki. Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę) i smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!) Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......
Ostra pierś z papirusa
Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki.
Ostra pierś z papirusa
Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę) i smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!)
Ostra pierś z papirusa
Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......