Sposób przygotowania:
Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycąETAP 1:
Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna.
Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.
ETAP 2:
Marchewkę, pietruszkę pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony czosnek ,a następnie rozdrobnione warzywa i zeszklić je.
ETAP 3:
Po około 2 minutach dodać pokrojonego w dużą kostkę pomidora. Dusić kolejne 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki ,pokrojoną paprykę oraz wodę.
Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę. Gotować całość do miękkości warzyw.
Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdjąć z ognia i zmiksować.