Sposób przygotowania:
Ostry królik w śmietanie
Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Zeszklić na patelni, dodać łyżeczkę papryki w proszku i dokładnie wymieszać. Dolać szklankę wody, a gdy po paru minutach nieco odparuje, włożyć na królicze mięso, wcześniej lekko je posolić. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 40 minut. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną zieloną paprykę i pomidory. Jeżeli sosu jest za mało, dolać ponownie szklankę wody (można też dodać odrobinę czerwonego wina wytrawnego). Dusić dalej, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Na koniec posypać mąką, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Danie podajemy z makaronem, kluskami lub gotowanymi ziemniakami. Kupując królicze mięso, należy zwrócić uwagę na to, by miało jasnoczerwony kolor i słodkawy zapach.