Sposób przygotowania:
Oszczędny krupnik z fasolą :
Obrać warzywa i ziemniaki .Włożyć do garnka mięso , pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) seler , pietruszkę , 1 marchewkę , 1 cebulkę pokrojoną w piórka , drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki , kostki bulionowe , pokruszone suszone grzybki .Zalać wodą . Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę - wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć korpus i odłożyć , dodać odsączoną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze 10 minut . Zupę doprawić do smaku pieprzem , maggi . Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ) Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki , cebulką . Mięso obrane z korpusu ( po odrzuceniu chrząstek i skórek ) można włożyć do zupy a można też zrobić z niego farsz do naleśników , pierogów , krokietów . Jeśli zupa jest gotowana wcześniej to proponuję dać 1 szklankę wody więcej bo jak postoi to zgęstnieje . Czemu piszę ,że to oszczędny krupnik ? Bo po podliczeniu kosztów wychodzi ok 8 zł za 4 porcje . A do tego jeśli dosmażymy naleśników i z mięsa z zupy + usmażonej dodatkowej cebulki zrobimy krokiety to licząc , że całość będzie nas kosztować ok 12- 16 zł .Wyjdzie z tego 2 obiady dla 4 osób ( jeden obiad na 4 osoby za 6 -8 zł ) = porcja za 1,5-2 zł. . Pyszne jedzonko za grosze - taniej się już nie da .
wedith1