Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Oszczędny krupnik z fasolą :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tania zupka na zimowe dni .

Oszczędny krupnik z fasolą  :

Składniki:

Oszczędny krupnik z fasolą :

 

  • 1 korpus po luzowaniu udek i piersi z kurczaka
  • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej ( dałam wiejską )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebulki ( średnie )
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 kostki bulionowe ( dałam wołową i drobiową Knorra )
  • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 40 dag )
  • pieprz kolorowy grubo mielony ( może być czarny )
  • maggi do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki do posypania ( może być mrożona )
  • 7 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Oszczędny krupnik z fasolą :
Obrać warzywa i ziemniaki .Włożyć do garnka mięso , pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) seler , pietruszkę , 1 marchewkę , 1 cebulkę pokrojoną w piórka , drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki , kostki bulionowe , pokruszone suszone grzybki .Zalać wodą . Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę - wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć korpus i odłożyć , dodać odsączoną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze 10 minut . Zupę doprawić do smaku pieprzem , maggi . Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ) Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki , cebulką . Mięso obrane z korpusu ( po odrzuceniu chrząstek i skórek ) można włożyć do zupy a można też zrobić z niego farsz do naleśników , pierogów , krokietów . Jeśli zupa jest gotowana wcześniej to proponuję dać 1 szklankę wody więcej bo jak postoi to zgęstnieje . Czemu piszę ,że to oszczędny krupnik ? Bo po podliczeniu kosztów wychodzi ok 8 zł za 4 porcje . A do tego jeśli dosmażymy naleśników i z mięsa z zupy + usmażonej dodatkowej cebulki zrobimy krokiety to licząc , że całość będzie nas kosztować ok 12- 16 zł .Wyjdzie z tego 2 obiady dla 4 osób ( jeden obiad na 4 osoby za 6 -8 zł ) = porcja za 1,5-2 zł. . Pyszne jedzonko za grosze - taniej się już nie da .