Owoce morza na trzcinie cukrowej (Wietnam)

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do mięsa dodać pieprz, czosnek, sos rybny i cukier. dokładnie wymieszać, przykryć i

Owoce morza na trzcinie cukrowej (Wietnam)

Składniki:

Owoce morza na trzcinie cukrowej (Wietnam)

 

  • 1,5 szkl mielonych dużych lub małych krewetek bądź mięsa z kraba
  • czarny pieprz
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 8 kawałków trzciny cukrowej o dł 10 cm
  • 1 cienko pokrojone czerwone chili
  • 1 limonka pokrojona w ósemki
  • mięta
  • kolendra
  • liście sałaty
  • 1 szkl sosu słodko-kwaśnego

Sposób przygotowania:

Owoce morza na trzcinie cukrowej (Wietnam)
Do mięsa dodać pieprz, czosnek, sos rybny i cukier. dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Posmarować dłonie olejem, dzielic masę mięsną na 8 części i spłaszczać. Nawijać mięso na kawałki trzciny cukrowej. Smażyć na średnio rozgrzanym grilu lub piec 15-20 minut. Układać na talerzykach obok sałaty, liści mięty, kolendry i ósemek limonki. Ubrać kawałkami chili. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.