gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Owoce morza wg gabyelle

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne owoce morza w sam raz na kolacje romantyczną :)

Owoce morza wg gabyelle

Składniki:

Owoce morza wg gabyelle

 

  • ok 0,5 kg ośmiornicy
  • 2 paczki krewetek koktajlowych
  • 1 paczka kalmarów
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • papryczka chili świeża lub suszona w płatkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Owoce morza wg gabyelle
Na początek musimy rozmrozić krewetki, kalmary i ośmiornice. Po rozmrożeniu owoce morza zalewamy gorącą wodą. Ośmiornice kroimy w kostkę, w paski czy jak tam uważamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ośmiornicę, kalmary i 1 paczkę krewetki i wszystko przysmażamy na małym ogniu ok 10 min czosnek siekamy i gdy owoce morza będą mięciutkie dodajemy czosnek, doprawiamy całość solą, papryką ostrą i słodką i chwilkę razem przysmażamy. Drugą paczkę krewetek przysmażamy osobno i odstawiamy na bok. Usmażone i przyprawione owoce morza przekładamy do miseczki i mieszamy z posiekaną papryczką chili, papryki zieloną i czerwoną kroimy w kostkę przysmażamy do miękkości na oliwie i posypujemy na owoce morza, całość dekorujemy krewetkami koktajlowymi Danie szybkie i gotowe do podania :) Danie możemy udekorować np natka pietruszki, szczypiorkiem lub cytrynką. Smacznego :)