iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Owocowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znalazłam w jednej z kolorowych gazet, było przy nim apetyczne zdjęcie więc zrobiłam i wyszło smacznie.

Owocowe drożdżówki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowe drożdżówki

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowe drożdżówki
Drożdże wymieszać z mlekiem oraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać i na sucho wymieszać z resztą cukru, dodać żółtka jajek oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dolać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na lekko podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki z ciasta, następnie ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Dno szklanki zamoczyć w mące i na środku bułeczek zrobić w nich wgłębienia, następnie bułeczki posmarować białkiem. Wgłębienia napełnić owocami ja miałam rabarbar, truskawki i mrożone jagody. Na kruszonkę rozetrzeć masło z cukrem i mąką oraz posypać nią bułeczki, odstawić jeszcze na 15 min. Piec w temp. 180 st około 20 min do momentu zrumienienia.
Owocowe drożdżówki
bułeczki ułozyć na blaszce i napełnić owocami