Sposób przygotowania:
Owsianka polana imbirowo-bananową manną
Płatki owsiane i żytnie wraz z cynamonem i kardamonem zalewamy wrzątkiem ok. cm ponad powierzchnię płatków. odstawiamy aż specznieją. Polewa manna: gotujemy 125 ml mleka +ok 50 ml wody, wrzucamy 4 listki świeżej mięty + 1/2 łyżeczki miodu oraz starty imbir, gotujemy chwile (ok 5 min) na wolnym ogniu mieszając i pilnując aby mleko nie kipiało . po zagotowaniu wyciągamy mięte, wrzucamy 1/4 banana pokrojonego w kostkę. Następnie powoli 2 łyżki manny błyskawicznej, cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje. po ściągnięciu z ognia, dodajemy pestki z 1/4 granatu. mieszamy płatki - przekładamy na talerz, następnie polewamy manną, podajemy z melonem lub innym ulubionym owocem! :)
zbysiowa