Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Owsianka polana imbirowo-bananową manną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite i królewskie pełnowartościowe śniadanie, dające energię na cały dzień! polecam spróbować rozpływa się w ustach.

Owsianka polana imbirowo-bananową manną

Składniki:

Owsianka polana imbirowo-bananową manną

 

 

  • polewa manna:
  • 125ml mleka +50 ml wody
  • 4 listki świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 0.5 cm startego korzenia imbiru
  • 1/4 banana
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • opcjonalnie: 1/4 granatu,melon

 

Sposób przygotowania:

Owsianka polana imbirowo-bananową manną
Płatki owsiane i żytnie wraz z cynamonem i kardamonem zalewamy wrzątkiem ok. cm ponad powierzchnię płatków. odstawiamy aż specznieją. Polewa manna: gotujemy 125 ml mleka +ok 50 ml wody, wrzucamy 4 listki świeżej mięty + 1/2 łyżeczki miodu oraz starty imbir, gotujemy chwile (ok 5 min) na wolnym ogniu mieszając i pilnując aby mleko nie kipiało . po zagotowaniu wyciągamy mięte, wrzucamy 1/4 banana pokrojonego w kostkę. Następnie powoli 2 łyżki manny błyskawicznej, cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje. po ściągnięciu z ognia, dodajemy pestki z 1/4 granatu. mieszamy płatki - przekładamy na talerz, następnie polewamy manną, podajemy z melonem lub innym ulubionym owocem! :)