Sposób przygotowania:
Pączki angielskie z dynią
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukry, dodać łyżkę mąki, wymieszać, żeby nie było grudek, wlać mleko ( 1/2 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać - odstawić na minimum 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i studzimy Mąkę przesiać i lekko podgrzać, wymieszać z cukrem, solą i cynamonem. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy i dodajemy do mąki razem z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy masło, jajko i zaczyn oraz dynie i jeżeli trzeba dolewamy resztę mleka Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Jak ciasto będzie odchodzić od ręki, oprószamy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1- 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekłądamy na stolnice i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wykrawamy szklanką koła, a małym kieliszkiem dziurki w środku. Ja bardzo mało podsypuję ciasto mąką- im jej więcej tym twardsze jest ciasto, a pączki mniej pulchne. Smażymy na gorącym oleju, ale na bardzo małym ogniu na złoty kolor. Usmażone przekładamy na serwetkę lub ręcznik papierowy i jak przestygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego:)