Sposób przygotowania:
Pączki domowe z konfiturą
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,rozprowadzamy letnim mlekiem i dodajemy tyle mąki,żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany.Przykrywamy je i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy żółtka ubite z resztą cukru.Potem dodajemy resztę mąki,szczyptę soli,skórkę,spirytus lub rum i resztę mleka.Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto ręką.Gdy się składniki połączą dodajemy letnie stopione masło.Wyrabiamy ciasto do czasu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia i ręki.Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy pączki.Z niewielkiej ilości ciasta ugniatamy kulkę ,rozpłaszczamy ją lekko na dłoni ,nakładamy łyżeczką konfiturę i zlepiamy brzegi.Uformowane pączki układamy na czystej ściereczce zlepieniem do dołu,przykrywamy druga ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.W rondlu rozgrzewamy smalec i sprawdzamy jego temperaturę (gdy kawałek ciasta od razu odskoczy od dna ,temperatura jest odpowiednia).Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków (powinny swobodnie pływać),przykrywamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż spód pączka się zrumieni,wówczas odwracamy je widelcem i dosmażamy w odkrytym rondlu.Zrumienione pączki ostrożnie wyjmujemy i osączamy na bibule.Przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem(lub lukrujemy jak ktoś woli).