Sposób przygotowania:
Pączki drożdżowe z jabłkami
Tłuszcz, cukier i jajka ubić na pianę. Dodać sok i skórki z cytryny. Zmieszać mąkę i drożdże. Dodać twaróg, całość umieścić w misce, dokładnie ubić. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut. Po 20 minutach podzielić smalec na kawałki i włożyć do frytkownicy, podgrzać tłuszcz do 190 stop. C. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w drobną kostkę i wcisnąć w ciasto. Wyciąć z ciasta za pomocą dwóch łyżek kluski. Piec w tłuszczu nie wiecej niż 3-4 pączki na raz, gdyż muszą swobodnie wypłynąć. 5 minut smażyć, aż ciasto zyska złotawożółty odcień. Pączki wyciągnąć i zostawić do odcieknięcia tłuszczu. Wsypać cukier do głębokiego talerza, obtoczyć nim gorące pączki.