Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pączki lukrowane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak co roku przygotowałam na tłusty czwartek mega pyszne pączki które nadziałem dopiero po usmażeniu. Z lukrem cytrynowym smakują doskonale.

Pączki lukrowane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki lukrowane

na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej do wypieków drożdżowych + mąką do podsypania
  • 4 duże jajka (najlepsze wiejskie)
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 dag drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • ok.1/2 l twardej marmolady o smaku różanym
  • 1 op. cukru do polew
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pączki lukrowane

Przygotowanie rozczynu:

Pączki lukrowane
Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Do dużej miski wsypujemy pokruszone drożdże. Posypujemy je łyżką cukru pudru. Mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Następnie wlewamy 1/2 szkl. letniego mleka i parę łyżek mąki. Mieszamy dokładnie razem. Gęstość rozczynu powinna być mniej więcej taka jak kwaśnej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta:

Pączki lukrowane
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 2 cm

Mąkę przesiewany z solą i cukrem pudrem. W pozostałym letnim mleku roztrzepujemy dokładnie jajka, parę kropli aromatu waniliowego i spirytus.

Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy suche składniki i roztrzepane jajka z mlekiem. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto przez ok. 15 min.

Następnie dalej wyrabiając ciasto wlewamy stopniowo letnie stopione masło. Zagniatamy do czasu aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie odstawało od naczynia. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza z ciasta.

Następnie wałkujemy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 cm.

Wykrawanie pączków:

Pączki lukrowane
Na podsypanej mąką deseczce układamy krążki ciasta w odstępach

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą szklanki krążki. Układamy je na deseczkach podsypanych lekko mąką w dość dużych odstępach.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. do podrośnięcia.

Smażenie pączków:

Pączki lukrowane
Pączki smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszczu do temperatury ok. 175-180 stopni Celsjusza.

Smażymy partiami wyrośnięte pączki z obu stron na złoty kolor po ok. 2 -3 min. z każdej strony.

Następnie wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Etap końcowy:

Pączki lukrowane
Jeszcze gorące pączki nadziewany za pomocą szprycy marmoladą

Zaraz po usmażeniu gdy pączki są jeszcze gorące nadziewany je za pomocą szprycy wypełnionej marmoladą.

Cukier do polew ucieramy z sokiem z cytryny według przepisu na opakowaniu.

Następnie smarujemy za pomocą pędzelka nadziane pączki.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.