Sposób przygotowania:
Pączki luksusowe
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka utarte z cukrem, podgrzaną delikatnie śmietanę oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać i dopiero dodać stopione oraz przestudzone masło i na koniec spirytus, wyrobić gładkie ciasto (trwało to dość długo).
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki nadziać je porcją marmolady i zlepić pączki które jeszcze raz muszą wyrosnąć.
Wyrośnięte pączki smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru po osączeniu z nadmiaru tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem
Tak jak wspomniałam wcześniej, pączki zrobiłam z ciekawości pierwszy raz i mimo, że są bardzo smaczne to ja wolę swój stary przepis na pączki które wyrastają w zimnie bo są zdecydowanie tańsze, nie mniej smaczne i łatwiejsze w przygotowaniu.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka utarte z cukrem, podgrzaną delikatnie śmietanę oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać i dopiero dodać stopione oraz przestudzone masło i na koniec spirytus, wyrobić gładkie ciasto (trwało to dość długo).
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki nadziać je porcją marmolady i zlepić pączki które jeszcze raz muszą wyrosnąć.
Wyrośnięte pączki smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru po osączeniu z nadmiaru tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem
Tak jak wspomniałam wcześniej, pączki zrobiłam z ciekawości pierwszy raz i mimo, że są bardzo smaczne to ja wolę swój stary przepis na pączki które wyrastają w zimnie bo są zdecydowanie tańsze, nie mniej smaczne i łatwiejsze w przygotowaniu.