jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pączki nadziewane marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne pączki z nadzieniem marcepanowym polane biała czekoladą i posypane prażonymi migdałami .

 Pączki nadziewane marcepanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki nadziewane marcepanem

 

  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • około 500 g mąki pszennej
  • 10 dag stopionego i schłodzonego masła
  • 30 ml spirytusu (lub octu)
  • marcepan (około 10 dag)
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 15 dag białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • frytura do smażenia
  • mąka do podsypania

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki nadziewane marcepanem
Przygotowujemy marcepan wg przepisu https://gotujmy.pl/marcepan-,przepisy,181554.html lub używamy gotowego. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodajemy je do mąki. Dodajemy pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione letnie masło oraz spirytus. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze raz, wałkujemy na grubość 1 cm, po czym kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kulkę marcepanu wielkości orzecha, zlepiamy ciasto i formujemy kule. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie smażymy pączki na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Prażymy płatki migdałowe. Topimy czekoladę z dodatkiem łyżki mleka. Po przestudzeniu polewamy pączki białą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
 Pączki nadziewane marcepanem
Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
 Pączki nadziewane marcepanem
Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze raz, wałkujemy na grubość 1 cm po czym kroimy w kwadraty.
 Pączki nadziewane marcepanem
Na każdy kwadrat nakładamy kulkę marcepanu wielkości orzecha, zlepiamy ciasto i formujemy kule.
 Pączki nadziewane marcepanem
Pączuś po przekrojeniu z masą marcepanową w środku otulony prażonymi płatkami migdałów