Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki rumiane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rumiane i mieciutkie pączusie

Pączki rumiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki rumiane

 

  • 500 g mąki
  • 5 dag drożdzy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 1-2 łyżki octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • gęsty dżem lub marmolada
  • cukier puder
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Pączki rumiane
Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, trochę ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mąke wsypać do miski , na wierzch wlać rozczyn i odstawic do wyrośniecia. Roztopić masło, lekko zagrzać mleko. Gdy drożdze wyrosna, dodać wszystkie składniki. Wyrobić drewnianą łyżka. Odstawic do wyrośnięcia. Kłaść łyżką na stolnicę wysypaną mąka. Formować kule.Chwilkę niech sobie porosna, potem kłasc na bardzo gorący olej smażyc na złoto. Ostudzić pączki i nadziewac dżemem lub marmolada i posypac cukrem pudrem.
Pączki rumiane
puszyste i smaczne pączusie :) Nie tylko na tłusty czwartek :)
Pączki rumiane
Drożdze
Pączki rumiane
ciepłe mleko cukier i 2 łyżki mąki połaczyc i odstawić do wyrośniecia
Pączki rumiane
Nie mam stolnicy wiec moje pączki lądują w talerzu z maką :)