Sposób przygotowania:
Pączki tradycyjne 2
Przygotowanie; Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Mleko nie może być gorące bo "zabije" drożdże. Następnie dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć, roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem.Następnie zmieszać rozczyn z żółtkami,masłem.Dodać resztę mąki i mleka,dodać łyżkę spirytusu.Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na stolnicy na grubość 2 cm,szklanką wykroić krążki.Na jednej z nich położyć powidła,drugim przykryć i formować w rękach kulki.Uformowane pączki kładziemy na stolnicy oprószonej mąką do wyrośnięcia.Smażymy w silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.