alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki wg alaaa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Najlepsze pączki jakie jadłam.

Pączki wg alaaa

Składniki:

Pączki wg alaaa

 

  • 1/2 kg mąki plus mąka do podsypania
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • Lukier
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder

 

  • olej do smażenia
  • mieszanka kandyzowana
  • dżem lub konfitura z róży

Sposób przygotowania:

Pączki wg alaaa
Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu.Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.