SUPERPRZEPIS

Pączki z adwokatem

         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pączki z adwokatem

Pączki z adwokatem, oblane czekoladą to rarytas, który należy podawać tylko osobom pełnoletnim. Polecam.

Składniki:

Pączki z adwokatem

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki spirytusu
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Nadzienie
  • 1 szklanka likieru adwokat
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • Pozostałe produkty
  • polewa czekoladowa
  • wiórki z białej czekolady
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z adwokatem

ETAP 1:

Pączki z adwokatem
Świeże drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem.

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Pączki z adwokatem
Ręsztę cukru zmiksować z jajkami i cukrem z wanilią.

Całe jajka i żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

ETAP 3:

Pączki z adwokatem
Mąkę połączyć z rozczynem i resztą składników.

Pozostałą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, resztę mleka, jajka i sól, wyrabiać około 10 minut.

ETAP 4:

Pączki z adwokatem
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.

Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Pączki z adwokatem

Z wyrośniętego ciasta formować pączki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Nadzienie

Pączki z adwokatem

Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i likierem, Połączyć z gorącym mlekiem i mieszając gotować przez 1 minutę. Następnie przykryć folią spożywczą, ostudzić.

ETAP 7:

Pączki z adwokatem

Zimne pączki nadziać kremem za pomocą szprycy. Oblać polewą i posypać płatkami z białej czekolady.