Sposób przygotowania:
Pączki z adwokatemETAP 1:
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Całe jajka i żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
ETAP 3:
Pozostałą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, resztę mleka, jajka i sól, wyrabiać około 10 minut.
ETAP 4:
Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Z wyrośniętego ciasta formować pączki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Nadzienie
Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i likierem, Połączyć z gorącym mlekiem i mieszając gotować przez 1 minutę. Następnie przykryć folią spożywczą, ostudzić.
ETAP 7:
Zimne pączki nadziać kremem za pomocą szprycy. Oblać polewą i posypać płatkami z białej czekolady.