czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Włoskie pączki z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pączki to obowiązkowe danie podczas Tłustego Czwartku, ale są tak pyszne, że warto je robić częściej:)

Włoskie pączki z kremem budyniowym

Składniki:

Włoskie pączki z kremem budyniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie pączki z kremem budyniowym
1. Ciasto: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, wodę, stopioną letnią margarynę, esencję waniliową, jajka oraz skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ciasto ok. 10min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na gr. ok. 1cm i szklanką wycinać kółka. Odstawić, by krążki podrosły. Smażyć na głębokim oleju w temp. 180st ( ja to robiłam we frytownicy) z obu stron na rumiano. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia.



2. Krem: 400ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać dokładnie żółtka, cukry oraz mąkę. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Za pomocą szprycy masą nadziewać zimne pączki. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.