Sposób przygotowania:
Pączki z lukrem i owocami kandyzowanymi
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i 1 łyżką ciepłego mleka.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejscu,żeby drożdże wyrosły. 2.Następnie żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Do mąki dodajemy utarte jajka,wyrośnięte drożdże,olej,ocet lub spirytus,stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy mięciutkie ciasto.Następnie wyrabiamy kilka minut na posypanej mąką stolnicy.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce. 4.Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki,na środek nakładamy marmoladę,przykrywamy drugim krążkiem i wycinamy mniejszą szklanką. 5.Przygotowane pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosły. 6.W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony,usmażone pączki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 7.Lukier:Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję smarujemy nim pączki,następnie dekorujemy mieszanką keksową i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
zbysiowa
Nina W.
Babeczka35
Dziękuję;)
Babeczka35
Pewnie bardzo dużo:)