Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, wsypać część mąki, tak żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany i rozmieszać. Postawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min. Po tym czasie do rozczynu dać jajka, żółtko, szczyptę soli, olejek zapachowy, resztę mąki i wyrabiać ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i wyrobić. Dać do wyrośnięcia na 40 min. W tym czasie roztopić smalec w rondlu. Następnie robić pączki urywając po kawałku ciasta i otaczać nim konfiturę, Formować pączki. Dać je do wyrośnięcia na ściereczce (nie podsypywać mąką), aż zwiększą swoją objętość o ok. 1/3. Przystępujemy do smażenia - z pierwszej strony smażymy pączki pod przykryciem, odkryć - sprawdzamy czy są zarumienione i przewracamy na drugą stronę i teraz już bez przykrycia smażymy. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
kasiunia.1981
cherry
kasiunia.1981
A ja się obawiam ,że u mnie nawet na 4 by się nie skończyło;)